Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Προσέξτε τις κούκλες!

Υπάρχει ένα σπάνιο σύνδρομο, το «hair thread tourniquet syndrome» (μη με ρωτήσετε τωρα πως μεταφράζεται, δεν ξέρω κάποιον αντίστοιχο ελληνικό όρο) το οποίο είναι πολύ σπάνιο. 100 μόνο περιστατικά έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο και μόνο το 25% από αυτά, αφορούσε τα δάκτυλα.. Ας δούμε πολύ σύντομα μια περίπτωση (case report το λέμε) που δημοσιεύθηκε στο Int. J. Dermatol, Volume 47, Issue 11, Pages 1174-1176.


Ένα βρέφος 2 ετών, παρουσίαζε ένα προοδευτικά αυξανόμενο έλκος, συνοδευόμενο με οίδημα στο παράμεσο δάκτυλο. Πρωτοεμφανίστηκε πριν 1,5 μήνα.. Ο παιδίατρος ξεκίνησε αντιβιοτικές κρέμες. Υποψιάστηκε εξ αιτίας μιας στένωσης στο δάκτυλο ότι το αίτιο ήταν ένα δακτυλίδι. Από το έλκος έτρεχε πύον. Το βρέφος πονούσε.
Μετά από τοπική ανασθησία, παρατήρησαν ότι γύρω από την περιοχή της στένωσης, υπήρχε μια πράσινη ίνα, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είχε «ενσωματωθεί» στο δέρμα! Με χειρουργική επέμβαση αφαιρέθηκε και σε 24 ώρες τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν.
Η ίνα βρέθηκε ότι ανήκε σε μια κούκλα τύπου "Barbie"!

Προσέξτε λοιπόν τις κούκλες με τις οποίες παίζουν τα παιδάκια σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η νόσος των βρυκολάκων (Vampire disease)

Η πορφυρίες, είναι μια ομάδα πολύ σπάνιων ασθενειών. Μεταξύ αυτών η Συγγενής Ερυθροποιητική Πορφυρία ή νόσος του Gunther. Πολύ σπάνια, έχον ...