Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Ο μύθος του Λυκάνθρωπου

Λυκάνθρωπος είναι λαογραφικός ή μυθολογικός άνθρωπος που έχει την ικανότητα να αλλάξει τη μορφή του σε λύκο ή σε θηριανθρωπικό υβρίδιο πλάσμα που μοιάζει με λύκο ,μόνο κατά την Πανσέληνο, είτε σκοπίμως, είτε αφότου καταραστεί ή για παράδειγμα δαγκωθεί ή γρατζουνιστεί από έναν άλλο λυκάνθρωπο. Πρόσφατες πηγές για την πίστη στη λυκανθρωπία είναι του Πετρώνιου (27–66) και του Ζερβά του Τίλμπουρι (1150–1228).


Ο λυκάνθρωπος είναι μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη στην Ευρωπαϊκή λαογραφία, που υπάρχει σε πολλές παραλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με την κοινή ανάπτυξη μιας χριστιανικής ερμηνείας των υποκείμενων της Ευρωπαϊκής λαογραφίας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής περιόδου. Από την πρώιμη σύγχρονη περίοδο, οι πεποιθήσεις για τους λυκανθρώπους εξαπλώθηκαν και στο Νέο Κόσμο με την αποικιοκρατία. Η πίστη στους λυκανθρώπους αναπτύχθηκε παράλληλα με την πίστη στις μάγισσες, κατά τη διάρκεια του όψιμου Μεσαίωνα και της πρώιμης σύγχρονης περιόδου. Όπως και στις επιδείξεις μαγείας στο σύνολό τους, η επίδειξη των υποτιθέμενων λυκανθρώπων εμφανίστηκε εκεί που βρίσκεται τώρα η Ελβετία (ειδικά στο Βαλαί και στο Βω) στις αρχές του 15ου αιώνα και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη τον 16ο, κορυφώθηκε τον 17ο και υποχώρησε από τον 18ο αιώνα.
To σύνδρομο Ambras είναι ένα σπάνιο γενετικό νόσημα με γενικευμένη υπερτρίχωση σε όλο το σώμ, κύρίως σε πρόσωπο, αυτιάκαι ώμους, με εξαίρεση τις παλάμες, τα πέλματα και τους βλενογόννους. Μπορεί να συνυπάρχει με άλλες ανωμαλίες του προσώπου ή των οδόντων. Για τον λόγο αυτό αποκαλείται  και Σύνδρομο του Λυκανθρώπου (Werewolf syndrome).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η νόσος των βρυκολάκων (Vampire disease)

Η πορφυρίες, είναι μια ομάδα πολύ σπάνιων ασθενειών. Μεταξύ αυτών η Συγγενής Ερυθροποιητική Πορφυρία ή νόσος του Gunther. Πολύ σπάνια, έχον ...