Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Αλλεργική δερματίτις από ... VOODOO!

(Από το Int J Dermatol, May 2009)

Το Bhilai είναι μια περιοχή στο Chhattisgarh της Ινδίας, και κατοικείται κυρίως από φυλές. Η μαγεία είναι κοινή πρακτική εκεί, και για ιατρικούς-θεραπευτικούς λόγους και για να προκληθεί κακό σε «ανεπιθύμητους»... Το περιστατικό που θα αναφέρουμε, δείχνει το πόσο πολύ πιστεύουν οι ιθαγενείς εκεί στους παραδοσιακούς θεραπευτές, τους οποίους και επισκέπτονται για προβλήματα που ποικίλλουν από σεξουαλική ανικανότητα μέχρι ισχαιμία! Φυσικά οι παραδοσιακές αυτές θεραπείες, δεν έχουν πάντα αίσιο τέλος. Ο ασθενής αυτός την «πάτησε» και πήγε στο νοσοκομείο μετά από μια απόπειρα θεραπείας του προβλήματός του με μεθόδους ΒΟΥΝΤΟΥ.

Ο ασθενής υπέφερε από συχνά επεισόδια δερματίτιδας στο πρόσωπο με περιοφθαλμικό οίδημα. Η αλλεργική αυτή αντίδραση, εμφανιζόταν μετά από έκθεση στους ατμούς που προέρχονταν από το βράσιμο ενός φρούτου της περιοχής μέσα σε ένα καζάνι από τους γείτονές του. Σε δύο περιπτώσεις, χρειάστηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Το φρούτο αυτό που λέγεται marking nut (washerman's or dhobi's nut), το βράζουν συνήθως και το χρησιμοποιούν για τροφή σε αρθραλγίες.

Προσπαθώντας τώρα να θεραπεύσει ο μάγος το πρόβλημα της αλλεργίας αυτής, χάραξε στην πλάτη του 2 ανθρώπινες φιγούρες και τις άλοιψε με το υγρό του βρασμένου φρούτου. Το αποτέλεσμα ήταν έντονη αλλεργική δερματίτιδα που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία και για την οποία αναγκάστηκε να ξαναεπισκεφτεί το νοσοκομείο. Στη 2η φωτογραφία βλέπετε την αντίδραση στο πρόσωπό του από μια προηγούμενη επίσκεψη και τα φρούτα που χρησιμοποιούν οι «θεραπευτές».



Προσοχή λοιπόν στις voodoo θεραπείες!

2 σχόλια:

στέφανος είπε...

συγχαρητήρια για το site, συνάδελφε:)

τη θερμή μου καλησπέρα :)

Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος είπε...

Ευχαριστώ... Προσπαθώ να προτοτυπήσω!

Η νόσος των βρυκολάκων (Vampire disease)

Η πορφυρίες, είναι μια ομάδα πολύ σπάνιων ασθενειών. Μεταξύ αυτών η Συγγενής Ερυθροποιητική Πορφυρία ή νόσος του Gunther. Πολύ σπάνια, έχον ...